Proje Tasarım Sürecinde Iraksama (Diverge) Metodu nasıl kullanılır?

Mert Gül
2 min readJan 9, 2021

--

Proje tasarlarken birçok bakış açısına sahip olmak, birçok perspektiften projeye bakabilmek, proje çerçevesinde olabildiğince uzağa giderek gerçekleşebilecek ihtimalleri artırmak, farklı sesleri duymak, projenin başarı şansını yükseltmek, olası riskleri görmek, projede engel oluşturacak bariyerlerin farkına varmak ve buna benzer birçok isteyin varsa ıraksama metodunu (diverge) kullanabilirsin.

Proje tasarımında Iraksama (Diverge) Metodu kullanımı

Adımlar

Adım 1: Proje kapsamına göre ne kadar uzaklaşacaksın tanımla

Ne kadar ıraksamak istiyorsan ve proje çıktılarını ne kadar çeşitlendirmen gerekiyorsa, proje kapsamını ona göre tanımlamalısın. Kapsamı belirlemek ıraksama metodlarından kaç tanesini kullanacağını, ne kadar çıktıya sahip olman gerektiğini etkilemesinden dolayı çok önemli bir aşamadır.

Adım 2: Uygulayacağın Iraksama (Diverge) metodunu belirle

Aşağıya birçok ıraksama metodu bırakıyorum. Bu metodlardan projene uygun bir tanesini seçerek başlayabilirsin.

Adım 3: Iraksama metodunu uygula

2. adımda seçilen metodu bu adımda uygulamalısın.

Adım 4: Çıktılara karar ver

Bu adımda uyguladığın ıraksama metodu çıktıların yeterli mi, gitmek istediğin noktaya kadar uzaklaşabildin mi, düşündüğün kadar çeşitlendirme yapabildin mi karar vermelisin.

Adım 4.1: Eğer çıktıların yeterli değilse Adım 2'ye dönerek süreci tekrardan uygulamalısın. (küçük bir hatırlatma: modern metotlar iterasyonlardan oluşur. Gerekli olan ve yapacağın her bir iterasyon seni ve projeni güçlendirecektir.)

Adım 4.2: Eğer çıktılar yeterliyse ıraksama metodunu tamamlamışsın.

Uygulayabileceğin Iraksama Metodları (Divergence)

  1. Beyin Fırtınası
  2. Masaüstü Araştırması (Desktop Research)
  3. Görüşme (Interview)
  4. Grup Görüşmesi (Group Interview)
  5. Uzman Görüşmesi (Expert Interview)
  6. Gözlem (Observation)
  7. Anket (Questionnaire)
  8. Ekstremlerden Öğrenme (Proje kapsamında olası ekstrem olarak düşülen kişiler ile görüşmeler düzenlemek) (Bu konu ile ilgili bir içeriğimi ilerleyen günlerde paylaşacağım.)
  9. Zihin Haritası (Mindmapping)
  10. Odak Grup Çalışması
  11. Sırayla Fikirleri Paylaşma Oturumu(Round Robin) (Verilen süre zarfında ekip üyeleri konu ile ilgili aklında olan her şeyi anlatır, diğer ekip üyeleri sadece dinlerler, soru sormazlar, anlatan kişi de herhangi bir savunma yapmaksızın tüm düşüncelerini ekibe aktarır.)

Notlar

Not 1: Iraksama (diverge) metodunu birden fazla kişiyle gerçekleştirmen çıktılarını hem zenginleştirecek hem de daha uzağa gitmeni sağlayacaktır.

Not 2: Bu metot proje tasarlarken ihtiyaç olan her noktada kullanılabilir.

Not 3: Iraksama (Diverge) metodu sonrasında Yakınsama (Converge) metodu uygulaman gerekiyorsa burada yer alan linkte nasıl uygulayacağını bulabilirsin.

--

--

Mert Gül

Modern Method Designer, Facilitator and Design Thinker